Βρουξισμός (τρίξιμο των δοντιών)

Το τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός η αλλιώς τριγμός) είναι μια ακούσια και μη ελεγχόμενη περιαγωγική κίνηση της κάτω γνάθου σε θέση κεντρικής σύγκλεισης (δηλαδή όταν κλείνουμε το στόμα μέχρι να «πατήσουν» τα δόντια το ένα με το άλλο). Οι μασητικές επιφάνειες όλων των δοντιών άνω και κάτω γνάθου βρίσκονται σε συνεχή επαφή και μάλιστα με τα δόντια της κάτω γνάθου να διολισθαίνουν επί των δοντιών της άνω γνάθου σε μεγάλο βαθμό πίεσης και περιαγωγικής κίνησης έτσι ώστε να αρχίζει η αποτριβή της αδαμαντίνης.

Η αποτριβή της αδαμαντίνης ξεκινάει από τα φύματα των δοντιών και επεκτείνεται σταδιακά σε όλη τη μασητική επιφάνεια των δοντιών.

Δυστυχώς η αποτριβή γίνεται με πολύ αργό ρυθμό , και γι'αυτό συχνά ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται την διαφορά στη μορφολογία της μύλης των δοντιών.

Η βραδεία αποτριβή αναγκάζει τον πολφό να συρρικνωθεί , ο ασθενής δεν έχει προβλήματα με τη μάσηση και συχνά δεν εμφανίζει πόνο στο ζεστό και στο κρύο.

Ο βρουξισμός (τρίξιμο των δοντιών) προκαλεί επίσης τις παρακάτω βλάβες:

1) Μικραίνει η μεσογναθική απόσταση (η απόσταση της άνω από την κάτω γνάθο στο μέσο τους) η οποία μπορεί να φτάσει και μείον 10 χιλιοστά!

2) Αρχίζουν προβλήματα στην κροταφογναθική διάρθωση με επακόλουθο συχνά τον πόνο λόγο αλλαγής θέσης του κονδύλου της κάτω γνάθου σε σχέση με την κροταφική γλήνη.

3) Ο ασθενής παρουσιάζει έντονη αμφίπλευρη συγχειλιτιδα.

4) Όταν η κάτω γνάθος βρίσκεται σε κατάσταση ανάπαυσης (δηλαδή με λίγο ανοιχτό το στόμα) δεν διακρίνονται καθόλου τα δόντια τόσο της άνω γνάθου όσο και της κάτω καθώς καλύπτονται από τα χείλια.

5) Η αίσθηση που έχει ένας τρίτος ο οποίος βλέπει τον ασθενή με βρουξισμό σε προχωρημένη μορφή είναι ότι του λείπουν όλα τα δόντια (δηλαδή ότι είναι νωδός).

6) Η εμφάνιση του προσώπου σε κεντρική σύγκλειση ( δηλαδή με κλειστό το στόμα) θυμίζει νωδούς γέροντες η γερόντισσες

Βρουξισμός (τρίξιμο των δοντιών) και παροδοντοπάθεια

Όταν συνυπάρχει βρουξισμός και παροδοντοπάθεια τότε επέρχεται ραγδαία εξέλιξη της παροδοντοπάθειας και μάλιστα στο βαθμό που δεν είναι αναστρέψιμη. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι συχνά η απώλεια μεγάλου αριθμού δοντιών και αναγκαστική αποκατάσταση με κινητές προσθετικές εργασίες.

Πως καταλαβαίνουμε ότι έχουμε βρουξισμό;

Ο βρουξισμός (τρίξιμο των δοντιών) επιτελείται κατά 90% κατά την ώρα του ύπνου, γι'αυτό και συχνά δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι τρίζουμε τα δόντια μας. Στη διαπίστωση του βρουξισμού (τριγμός) βοηθούν συχνά οι άνθρωποι που κοιμούνται μαζί μας. Πολλές φορές αναφέρεται από τους γονείς μικρών παιδιών ότι τα παιδιά τους κατά την ώρα του ύπνου τρίζουν τα δόντια.

Τι μπορούμε να κάνουμε για τον βρουξισμό;

ΕΜΦΡΆΞΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΈΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΆΡΘΗΚΑ

Όταν ο ασθενής αντιληφθεί ότι τρίζει τα δόντια του πρέπει να το αναφέρει στον οδοντίατρο του. Ο οδοντίατρος θα εκτιμήσει την κατάσταση ίσως να αποκαταστήσει με εμφράξεις (σφραγίσματα) την καταστροφή της αδαμαντίνης και θα πάρει αποτυπώματα από τα δόντια του ασθενή και θα κατασκευάσει ένα εξειδικευμένο ανατομικό μασελάκι το οποίο ονομάζεται νάρθηκας τριγμού . Ο νάρθηκας τριγμού μπορεί να κατασκευαστεί έτσι ώστε να τοποθετείται και να εφαρμόζει απόλυτα είτε στα άνω είτε στα κάτω δόντιαανάλογα με τη μορφολογία του στόματος και την πιο άνετη εφαρμογή στον ασθενή. Ο νάρθηκας τριγμού πρέπει να είναι άνετος και εύκολος στη χρήση, να αγκαλιάζει σωστά τα δόντια ώστε να μην υπάρχει περίπτωση κατάποσης κατά τον ύπνο. Αν κατά την εφαρμογή του νάρθηκα αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο σας.

ΝΆΡΘΗΚΑΣ ΤΡΙΓΜΟΎ

Ο νάρθηκας τριγμού τοποθετείται από τον ασθενή το βράδυ η και την ημέρα αν οι ακούσιες κινήσεις συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια της μέρας. Ο νάρθηκας πρέπει να απομακρύνεται από το στόμα κατά τη διάρκεια του φαγητού!

Με το νάρθηκα τριγμού κατορθώνουμε τα εξής

1) Όταν ο ασθενής φοράει τον νάρθηκα τότε οι ακούσιες κινήσεις της κάτω γνάθου γίνονται πάνω στην επιφάνεια του νάρθηκα και έτσι προστατεύονται τα δόντια από την αποτριβή τόσο των δοντιών που φορούν το νάρθηκα όσο και αυτών που συγκλίνουν επάνω στο νάρθηκα.

2) Προστατεύεται η διατάραξη της κροταφογναθικής διάρθωσης

3) Διατηρείται η μορφολογία των δοντιών (η ανατομικότητά τους) με αποτέλεσμα την καλύτερη μάσηση των τροφών.

Ουσιαστικά τον βρουξισμό δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε όμως άμεσα, απλά και εύκολα να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή που προκαλεί στα δόντια σας.

Προφυλάξτε τα δόντια σας από το τρίξιμο. Είναι ανώδυνο, εύκολο και θα σας απαλλάξει από τυχών μεταγενέστερα προβλήματα. 

Η οδοντική πλάκα
Τι είναι και πως γίνεται το απόστημα;